Nieuwestichting.nl

“Ik wil een stichting oprichten…”

question-mark-1409010-s
“Ik wil een stichting oprichten; wat is het minimale aantal personen dat ik nodig heb voor het bestuur?”

Dit hangt af van de aard van de stichting en van haar statuten. Een bestuur mag in principe uit één persoon bestaan alhoewel dit niet zo gebruikelijk is. Het moet dan wel in de statuten vermeld staan als mogelijkheid. Een goede doelen organisatie die een ANBI-status van de Belastingdienst heeft gekregen, is verplicht om meerdere bestuursleden te hebben. (Bron: ‘Mijn Stichting’)

“Wij hebben plannen om een nieuwe welzijnsstichting op te richten. Kan de oprichting alleen door toekomstige bestuursleden of Raad van Toezichtsleden gebeuren? Of kan ik ook een stichting oprichten die mij vervolgens in loondienst neemt?”

” Zelf een stichting oprichten en dan vervolgens in loondienst treden is vanwege het ontbreken van een feitelijke gezagsverhouding niet mogelijk. Zodra de stichting opgericht wordt met 2 andere bestuurders en deze 2 andere bestuurders ook evenveel invloed kunnen uitoefenen maakt het wel mogelijk om in loondienst te treden van deze stichting.”
Door: Notariskantoor Kuiper en Van ‘t Spijker


17 Reacties op “Ik wil een stichting oprichten…”

 1. avatar W. Keller zegt:

  Kan ik bij ANBI stichting met 3 bestuurders de voorzitter een dubbele stem of veto geven?

 2. avatar Emmy van Dam zegt:

  Beste Notaris,

  Inmiddels bestaat onze Stichting bijna een jaar. Hoewel we aanvankelijk niet voor een ANBI status gingen hebben we er nu toch een met terugwerkende kracht aangevraagd en deze wordt, mits we een paar wijzigingen dorvoeren op de site, gehonoreerd.

  Echter, in ons beleidsplan staat dat de er geen vetorecht is binnen het bestuur en dat bij een ongelijk aantal stemmen de stem van de voorzitter niet zal gelden.
  Maar in de statuten staat onder artikel 4.6:
  “In de vergaderingen van het bestuur heeft iedere bestuurder één stem.
  Voor zover in deze statuten geen grotere meerderheid is voorgeschreven, worden de besluiten door het bestuur genomen met een volstrekte meerderheid van uitgebrachte stemmen.
  Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. ”

  U zult begrijpen dat het wij het beleidsplan makkelijker en liever aanpassen dan dat wij een statutenwijziging doen. De vraag is echter: zijn de statuten op artikel 4.6 niet in strijd met de regels voor een ANBI status?

  Alvast hartelijk dank!

 3. avatar Zaïra zegt:

  Beste notaris,

  ” Zelf een stichting oprichten en dan vervolgens in loondienst treden is vanwege het ontbreken van een feitelijke gezagsverhouding niet mogelijk. ”

  Kunnen de twee oprichters van een stichting na een minimale periode van een jaar als bestuurslid (die de stichting besturen samen met nog 2 of 3 bestuursleden) uit deze functie treden en wel in loondienst gaan? Of moet er dan nog een ander bestuurslid betrokken zijn geweest bij de oprichting? (Óók in het geval van een ANBI-status?)

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Vriendelijke groeten,

  Zaïra

 4. avatar astrid verkaik zegt:

  Geachte heer , mevrouw,
  Ik heb geld aan een stichting in Nederland betaald voor het adopteren van een hond. Heb briefpapier etc … Bij onderzoek blijkt de stichting helemaal niet te bestaan. Wij weten inmiddels dat er tientallen mensen gedupeerd worden.
  De KvK heeft onderzoek gedaan en bevestigd dat onze vermoedens van fraude juist zijn.
  Ik ben mijn geld wrsch kwijt maar hoe kunnen wij deze stichting doen stoppen? Het gaat alleen om adoptiehonden, 100 per maand!!!
  Ik wil mensen hierover informeren en vandaag worden er weer tientallen pups geplaatst.
  Kunt u hierin adviseren? Dank

  • avatar nieuwestichting.nl zegt:

   U kunt bij de politie aangifte doen van fraude en via websites en fora als deze zoveel mogelijk mensen informeren over het oneigenlijke gebruik van deze zogenaamde stichting. Overigens kunt u bij twijfel aan een stichting of bedrijf altijd zelf in het Handelsregister van de KvK checken of het om een geregistreerde rechtspersoon gaat.

   • avatar astrid verkaik zegt:

    dank u !! Ik heb al een check laten doen bij KvK. Ook andere personen hebben dit reeds gedaan. Ook het verleden is bekeken maar de Stichting bestaat niet. We zullen stappen ondernemen om de misleiding te stoppen. Het gaat hier om hondenpups en dit kan niet op deze manier doorgaan.
    Overigens ontvangen de personen dus ook veel geld en werken ze met vals briefpapier etc.. Groet en bedankt voor het goede advies!

 5. avatar henk hogervorst zegt:

  Goedeavond . Naar mate de lonen dalen en er steets meer mensen zich melden bij de uitkerings instanties . Is er vraag naar dierenvoedselbanken sterk in opkomst . Er bestaan er dan momenteel 3 in nederland . In rotterdam waar ik het gesprek mee ben aan gegaan waar de vraag voor dierenvoedselbanken sterk naar voren is gekomen . Regio rotterdam kan de aan vragen niet aan encdrechtsteden valt niet onder rotterdam om dat deze de vraag al niet aan kan . Van daar is het idee naar voren gekomen om een dierenvoedsebank in drechtsteden tebegingen . Dit begint met de vraag . Hoe nu verder . Als dierenvoedselbank en stichting word met 3 bestuurs leden . Daar het een niet winst gevende stiching word . Waar geen loon uit voor komt . Zoeken we een notaris om dit tegen een zeerlaag tarief . Liefts 0 euro telaten opstelen . In hoevere u s dit mogelijk ..

 6. avatar Rick Schmitz zegt:

  Is het nodig om 3 oprichters te hebben om de ANBI status te verkrijgen? Of is de ANBI status louter gekoppeld aan het aantal bestuurdersleden?

  • avatar nieuwestichting.nl zegt:

   Er is slechts één persoon nodig om een stichting op te richten, wel zijn er daarna bij voorkeur drie bestuursleden nodig om ANBI-status aan te vragen.

 7. avatar Cindy zegt:

  Wat zijn de voordelen van een ANBI status, is deze noodzakelijk om een stichting op te richten?
  Wat zijn de redenen om daar juist niet voor te kiezen?

  • avatar nieuwestichting.nl zegt:

   Een ANBI-status levert belastingvoordeel voor uw donateurs, zij kunnen belastingvrij giften geven. Ook de ANBI zelf heeft belastingvoordeel en hoeft geen schenk- of erfbelasting te betalen over ontvangen schenkingen en erfenissen. Het nadeel van een ANBI-status is dat er vele verplichtingen zijn waaraan de stichting moet voldoen om zo transparantie te waarborgen. Meer informatie over de verplichtingen waaraan een ANBI-stichting moet voldoen, vindt u in het net verschenen boek ‘Mijn Stichting’.

  • avatar nieuwestichting.nl zegt:

   De ANBI-status biedt fiscaal voordeel aan de stichting en haar donateurs. Meer hierover kunt u lezen in het nieuwe boek Mijn Stichting waar in een speciale ANBI-bijlage veel informatie te vinden is.

 8. avatar Peet zegt:

  Ik zou ook nog graag een vraag willen stellen. hoe kan ik aantonen dat de andere leden van het bestuur die dus niet in loondienst zijn even veel zeggenschap of invloed kunnen uitoefenen? moet ik dit vast laten zetten in de statuten?

  • avatar nieuwestichting.nl zegt:

   Het functioneren van het bestuur wordt inderdaad bepaald door wat is vastgelegd in de statuten. Hier staat bijvoorbeeld ook of bestuursleden een vetorecht hebben, of ‘alleen of gezamenlijk bevoegd zijn’ in de vertegenwoordiging van de stichting.

 9. avatar Mike zegt:

  Geachte Notaris,

  begrijp ik goed dat er in totaal 3 bestuurder moeten zijn? Ik wil namelijk een stichting samen met mijn vriendin oprichten en mijn vriendin gaat dan in loondienst voor de stichting. Is dit wel mogelijk?

  met vriendelijke groet,

  Mike

 10. Geachte notaris, deze situatie is helder. Stel dat ik een dienst verricht als ondernemer aan deze stichting en tegelijkertijd bestuurder ben mag ik dan een factuur versturen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Controle vraag: *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>