Nieuwestichting.nl

Donaties goede doelen gaan teruglopen

Euro-coins-and-banknotes

Goede doelen moeten rekening houden met teruglopende inkomsten uit donaties. Vier op de tien Nederlanders die geld aan goede doelen doneren, denken in de toekomst minder te geven. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van adviesbureau PWC onder ruim 2200 Nederlanders. Twee op de drie ondervraagden denken bovendien dat goede doelen minder geld van particulieren zullen krijgen.

Ondanks de economische crisis is geldgebrek volgens het onderzoek niet de hoofdreden om geen geld meer te doneren. Een belangrijkere reden om donaties aan een goed doel stop te zetten is dat men het niet meer eens is met de manier waarop een donatie wordt besteed. Ook als er te veel aan de strijkstok blijft hangen of als een goed doel negatief in de publiciteit komt bedenken consumenten zich.

De ondervraagden geven liever geld aan een specifiek project dan dat ze vaste donateur worden. Daarnaast zien ze graag dat hun geld zoveel mogelijk naar het goede doel gaat en niet naar administratieve kosten of fondsenwerving. De meeste ondervraagden willen overigens niet betrokken worden bij beleidskeuzes van de organisaties. Ruim de helft vertrouwt erop dat het geld professioneel wordt besteed.

Het onderzoek laat daarnaast een verband zien tussen transparantie en geefgedrag. Hoe transparanter een organisatie is over behaalde resultaten, kosten of salarissen, hoe groter het vertrouwen in het goede doel. Zestig procent van de donateurs zegt dan ook meer geld te geven aan goede doelen die zich transparant opstellen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien in het kader van de jaarlijkse uitreiking van de Transparant Prijs. De prijs voor het beste en meest inzichtelijke jaarverslag van goede doelen wordt woensdag uitgereikt.

Bron: Novum


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Controle vraag: *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>