Nieuwestichting.nl

Geen uitstel invoering IBAN

Geen uitstel invoering iban

De automatische omzetting van het oude naar het nieuwe rekeningnummer bij internetbankieren wordt niet verlengd tot 2016. Alleen voor goede doelen met speciale rekeningnummers, zoals giro 555, wordt een uitzondering gemaakt. Op 1 augustus gaat Europa over op het nieuwe, langere bankrekeningnummer IBAN. De oude rekeningnummers werken dan niet meer.

Cybercriminaliteit

Minister Dijsselbloem van Financiën had voorgesteld de automatische omzetting tot 2016 te verlengen. Maar uit onderzoek en overleg met consumentenorganisaties, banken en het bedrijfsleven is gebleken dat de situatie waarin beide rekeningnummers nog geldig zijn cybercriminaliteit in de hand werkt.

Door middel van phishingmails proberen cybercriminelen financiële gegevens aan mensen te ontfutselen. Zo zijn er brieven verstuurd met een nagemaakt logo van een woningcorporatie, waarin huurders wordt meegedeeld dat ze de huur voortaan naar ‘een nieuw IBAN-nummer’ moeten overmaken.

Vorig jaar kwamen er bij de Fraudehelpdesk ongeveer 132.000 meldingen binnen van phishing-fraude die te maken hadden met de nieuwe bankrekeningnummers. Dat veroorzaakte ongeveer een miljoen euro schade.

Bron: NOS.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Controle vraag: *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>