Nieuwestichting.nl

Stichting oprichten

U denkt erover na om een stichting op te richten of u wilt gewoon meer informatie hierover. Dan bent u op de juiste website. Op nieuwestichting.nl vindt u alle informatie over het oprichten van een stichting.

Stappenplan

Het stappenplan laat de belangrijkste stappen zien waar u aan moet denken als u een stichting opricht.
Lees meer

Bestuur

Een stichting kent meestal één bestuursorgaan: het bestuur. Het bestuur vertegenwoordigd en bestuurt een stichting en zorgt ervoor dat het doel van de stichting zoveel mogelijk wordt nagestreefd.
Lees meer

Doelstellingen

Het is belangrijk dat mensen weten waar uw stichting mee bezig is, dat ze weten waarvoor je staat en waar je naartoe wil; en het is belangrijk dat je dit ook waarmaakt.  Vandaar het belang van goed geformuleerde doelstellingen, die duidelijk aangeven wat de stichting wil bereiken en op basis waarvan gecontroleerd kan worden of ze bereikt zijn.
Lees meer

Statuten

In de statuten staan het doel en de belangrijkste regels van een stichting. Het is verplicht om de statuten bij een notaris te laten vastleggen.
Lees meer

Financieel

Het is van essentieel belang dat u de financiële administratie van de stichting op orde heeft. Het bestuur is namelijk wettelijk verplicht om zorg te dragen voor de administratie.
Lees meer


Bookmark/FavoritesAnders delen13 Reacties op Stichting oprichten

 1. avatar lucas zegt:

  Beste lezers,

  Wij worden door de staat gedwongen een Werkbedrijf op te zetten, zodat er een werk vervangend bedrijf is voor mensen met een AWBZ indicatie.

  Hoe krijgen we die staat nu zo ver dat er ook mensen van hun in het bestuur gaan zitten, omdat we volledig van UWV en private zorg beleggers verantwoordelijk zijn, moeten we daar ook mensen van UWV en die Zorg verzekeraars banken in het bestuur hebben.

  We hebben de keuze gemaakt om in de stichting een Goed lopende Horeca zaak op te nemen, en daar mensen werk aan te bieden voor mensen die overal anders uitgekotst worden. En dus dat de stichting ook een onroerend goed eigenaar wordt, zitten daar nog haken en ogen aan, of is dit voor de notaris gewoon makkelijk op te lossen?

  • avatar nieuwestichting.nl zegt:

   De statuten zijn voor een stichting van groot belang. Ze vormen de basis en bepalen het handelen van de stichting. In de wet worden een aantal zaken genoemd die verplicht in de statuten moeten zijn opgenomen, zoals bijvorbeeld de naam en het doel van de stichting. Verder zijn er in de wet nog zaken geregeld waar u niet van mag afwijken, tenzij u dit duidelijk in de statuten vermeldt. Dat geldt ook voor het aankopen van onroerend goed; dit mag een stichting alleen doen als de statuten dat toestaan. Om de statuten op de juiste manier op de stellen kunt u het beste in gesprek gaan met een ‘stichtingsnotaris': een notaris die gespecialiseerd is in (het oprichten van) stichtingen.

 2. avatar Frank zegt:

  Hoe is het mogelijk dat je, als je online een artikel bestelt bij Mediamarkt, je een bevestiging krijgt van een stichting? Is dat een belastingtruuk? Ik heb dat al vaker meegemaakt bij bestellingen via internet.

  Als je als stichting geen winst mag maken, dan lijkt het mij logisch dat je ieder jaar flink veel dividend uitkeert, omdat een stichting vrij is van dividendbelasting. Klopt dat?

  Ik heb een eigen B.V. en moet, als ik dividend uitbetaal, daar 22% en volgend jaar 25% dividendbelasting over betalen. Als dit via een stichting gereduceerd wordt naar 0%, dan lijkt mij dat als kleine ondernemer zeer interessant. Hoe moet je zoiets aanpakken?

 3. avatar Edwin zegt:

  Beste Vic,
  Ja ik heb wel een stichting, maar helaas nog geen geld geworven om mijzelf in te huren. Wat ik nu weet inmiddels, onder meer van een KvK-cursus: ik kan mijzelf wel inhuren, maar moet dit wel heel formeel aanpakken, om belastingproblemen te voorkomen. Maar vraag het vooral nog elders goed na voordat je hieraan begint.

 4. avatar Edwin zegt:

  Beste nieuwestichting.nl,
  Vraag in navolging van Marko hierboven: kan ik – als bestuurslid van mijn stichting – mijzelf inschakelen om betaald een project te doen namens de stichting?
  Met vr. groet,
  Edwin

  • avatar vic zegt:

   hallo Edwin,ik ben ook van plan stichting op te richten en vroeg me af of je al een antwoord/oplossing op je vraag hebt,ben hier nl ook in geïnteresseerd.heb je al een stichting nu en kun je ervan leven?groetjes vic

 5. avatar Marko zegt:

  kun je ook een stichting oprichten, later raad van toezicht ed aanstellen en vervolgens zelf in dienst treden?

 6. avatar Jolanda zegt:

  Heldere informatie! Echter ik zou graag willen weten of er ook persoonlijke voorwaarden zijn om bestuurslid van een stichting te worden?
  Dus: is de persoonlijke situatie van belang als je bestuurslid wilt worden? Denkende aan bijv. schulden, werkeloos zijn, het willen kopen van een huis etc. ?

  Grs Jolanda

 7. avatar Gerrit Jan Brethouwer zegt:

  Een goede, uitgebreide en heldere website,
  Ik zal hier zeker nog een aantal keren reugkomen tijdens de oprichting van de stichting.

  Met vriendelijke groet,

  Gerrit Jan Brethouwer

 8. avatar rob zegt:

  Ik heb gehoord dat een notariele akte voor een stichting niet perse hoeft.
  Is inschrijving bij de KvK alleen niet voldoende?

  Hoeveel zijn de notarielekosten minimaal,het is toch in de meeste gevallen een standaard akte?

  Bij voorbaat hartelijk dank.

 9. avatar Hendrik Verweij zegt:

  Duidelijk en overzichtelijk, bedankt. Misschien kunnen jullie nog wat informatie plaatsen over fondsenwerving?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


6 + = elf

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.