Nieuwestichting.nl

Stappenplan

U heeft de stap genomen om een stichting op te richten. Hoe pakt u zoiets aan? In het boek ‘Mijn Stichting’ vindt u een uitgebreid stappenplan met veel nuttige informatie om een stichting te beginnen. Op deze pagina hebben wij de belangrijkste stappen op een rij gezet.

1. Maak uw plannen concreet in een stichtingsplan

Het oprichten van een stichting begint met uw plannen concreet te maken en vast te leggen in een stichtingsplan. Hierin wordt beschreven staan de activiteiten, doelgroep, doelstellingen en financiële situatie beschreven. Kijk ook om u heen wie u eventueel zou kunnen helpen in uw nieuwe stichting. Deze stap vergt wat tijd omdat u hier goed over moet nadenken.

2. Stel de statuten vast in concept en maak het huishoudelijk reglement op

Vervolgens stelt de statuten vast. Hierin staat o.a. de naam van de stichting, vestigingsplaats, doelstelling, wijze van (her)benoemen / aftreden bestuurders.
In het huishoudelijk reglement stelt u de regels vast voor het bestuur. Hiermee dient het huishoudelijk reglement als handleiding voor het bestuur.
Lees meer over statuten

3. De notaris zorgt ervoor dat uw stichting rechtsgeldig wordt

De stichting is een rechtspersoon, die geen leden kent (zoals bij een vereniging het geval is) en die met behulp van vermogen een in de statuten vermeld doel wil waar maken. De stichting kan alleen worden opgericht door notariële akte (oprichtingsakte) of bij testament. Vraag een notaris om statuten op te stellen of laat uw concept statuten controleren door de notaris. Vraag vooraf een offerte. Overigens hebben notarissen beschikking over modelakten die in ieder geval een aantal essentiële punten weergeven. Deze kan je, toegesneden op je eigen situatie, in overleg met de notaris aanvullen of wijzigen. Het opstellen van goede statuten is erg belangrijk, omdat ze bindend zijn.

4. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als uw stichting is opgericht door notariële akte, is inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. Ook wanneer u geen notariële akte bezit, is het verstandig uw stichting in te schrijven. Hiermee beperkt u namelijk de hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders. Dit wil zeggen dat bestuurders bij wangedrag verantwoordelijk worden gehouden voor de gemaakte schulden.

5. Bankzaken regelen

U heeft een bankrekening nodig. Veel banken hebben een goed aanbod voor nieuwe stichtingen. Het is verstandig om u goed te laten informeren door verschillende banken om zo optimaal voordeel te behalen.

6. Begroting

Een begroting is een tool om het financieel beleid te sturen en te verantwoorden. Het voornaamste doel van een begroting maken is om zicht te verkrijgen van de toekomstige financiële situatie. U kunt kosten besparen door bijvoorbeeld de kennis en vaardigheden van uw bestuursleden te benutten en geen betaalde krachten in te huren. Of koop gezamenlijk in met andere stichtingen zodat u profiteert van kwantumkorting. Voorbeelden van alternatieve inkomsten zijn het aanvragen van subsidies, het werven van fondsen en sponsoring.

7. Administratie voeren

Aangezien stichtingen geen winstoogmerk hebben, behoort volledig (financieel) inzicht tot de belangrijkste informatiebron. Een goede administratie begint bij het registreren van donateurs, giften, relaties (crediteuren en debiteuren), communicatie en abonnementen.

8. Website

Door middel van een website kunt u uw stichting presenteren op het world wide web. Hiermee zijn gelijk veel deuren geopend voor de vele mogelijkheden om o.a. donateurs te werven, draagvlak te creëren, nieuws naar buiten te brengen, in contact te komen met donateurs enzovoort.

9. Vrijwilligers

Om uw stichting draaiende te houden, heeft u vrijwilligers nodig. De meest succesvolle methoden om aan nieuwe vrijwilligers te komen, zijn mond-tot-mondreclame van bestuursleden of donateurs, het verspreiden van folders en publicaties in huis-aan-huisbladen. Zoals genoemd in punt 7 is een website op maat verstandig omdat u daarmee uw bereik en bekendheid aanzienlijk vergroot.


48 Reacties op Stappenplan

 1. een stichting oprichten heeft veel voeten in de aarde. De eerste vraag : waarom wilt u een eigen stichting oprichten? Er zijn zoveel stichtingen die wellicht uw inzet en energie goed kunnen gebruiken en hetzelfde doel voor ogen hebben! Wij hebben overigens twee boeken geschreven die u wellicht behulpzaam kunnen zijn: Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst. Beide boeken kunt u bij ons verkrijgen. Vriendelijke groet, Petra Hoogerwerf

 2. ik ga volledig akkoord dat als je stiching al opgericht is moet je ervoor zorgen dat je een goede site ervoor hebt voorbereid. Mensen houden van dingen met ogen, daarom moet je de site zo aantrekkelijk mogelijk maken! Ik ben heel creatief en zal geen moeite ermee hebben. Straks ga ik een stichting samen met mijn vrienden oprichten en natuurlijk hebben wij een goede notaris erbij nodig om alle formele momenten rustig te overkomen. Hopelijk komt alles goed met onze dromen en straks zal iedereen de resultaat zien!

 3. avatar E zegt:

  Goedendag heer of mevrouw van nieuwestichting.nl,

  Stel ik ben een stichtingsbestuurder van een Ambi stichting maar het is mijn volledige baan deze zaak te runnen wat moet ik doen om toch op termijn een bescheiden salaris te mogen ontvangen?

  kan ik er een bv onderhangen waar ik voor werk moet ik me als zzp-er in huren daarvoor?

  Ik verneem graag wat mag en wettelijk toegestaan is.

  Graag verneem ik van u,

  Met vriendelijke groet,

  Mvr. Mulder

 4. avatar H. Hensen zegt:

  Is het mogelijk, een stichting op te richten als je afgekeurd bent, geen indicatie van 1 of 100% hebt, maar een vide(leeg, vacuum) arbeidstoekomst heb gekregen, vanwege een mortale ziekte , die ik ondanks dat heb overleeft. Ik ben nergens meer in bestanden van de overheid te vinden, 19 jaar uit het arbeidsproces geweest, maar in realiteit al snel en lang vrijwilligerswerk en palliatieve begeleiding gedaan. Ik kan makkelijk mijn kennis, levenservaring, inzicht,intelligentie, inspiratie, motivatie, creativiteit en muzikaliteit gebruiken om een stichting op te richten, maar waar kan ik de steun en evt subsidies vinden, ook daarin heb ik al menigeen doodlopende wegen bewandeld, uiteindelijk is het niet het hebben van mijn ziekte een groot obstakel en bezwaar maar het van het kastje naar de muur gestuurd worden door mindere grote denkers en zeker geen van allen geniëen

 5. avatar Mildred zegt:

  Ik heb een vraag,wil een stichting opzetten t.b.v van oudere mensen in de binnenlanden van Frans Guyana / Suriname. Ben ook van plan te emigreren . de vraag is: wat is handig, om de stichting hier te registreren / notaris of in Frans Guyana?

  Alvast bedankt.

  Mildred

  • avatar nieuwestichting.nl zegt:

   Als u activiteiten of fondswerving in Nederland wilt ontplooien of hier een actieve achterban heeft, is het nuttig om de stichting in Nederland te registreren. Om activiteiten in Frans Guyana op te zetten, zult u baat hebben bij een geregistreerde organisatie (NGO) ter plaatse.

  • avatar a ter Braake zegt:

   Hier . Hoef je geen smeergeld te betalen, kun je de statuten lezen.

 6. avatar albert R zegt:

  ik zou graag een stichting willen oprichten mijn vraag is wie weet hoeveelb tijd het duurt voordat je daar toestemming voor krijgt.

  • avatar Paul zegt:

   Ik denk dat het een kwestie is van aan de eisen voldoen en dan hoeft het niet zo lang te duren. Het moeilijkst is wsl. aan geld komen zodat je ook wat kunt doen.

   De vraag die ik hier ooit stelde en een aantal anderen is nooit beantwoord: hoe kun je zelf een inkomen verdienen als je een stichting opricht? Je zal nl. wel geld moeten verdienen om van te leven als je je tijd in de stichting steekt. Een hele belangrijke vraag dus die blijkbaar niemand kan/wil beantwoorden. Daarom neem ik deze site niet zo serieus. Er zit hier niemand achter die kan/wil helpen.

   • avatar J. Brugman zegt:

    een stichting kan mensen in dienst hebben

   • avatar G.H.M.J. Mulders zegt:

    Ik zou als ik jou was eens gaan kijken hoe grote stichtingen zijn georganiseerd. Meestal verdient het stichtingsbestuur niet, maar het personeel in dienst van de stichting heeft een normaal arbeidscontract. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de inkomsten van de stichting. Kijk ook goed in de financiële jaarverslagen hoe een (bepaalde) stichting aan het geld komt om de doelen te bereiken, om het personeel te betalen en de gebouwen te kopen of te huren en te onderhouden.

 7. avatar john zegt:

  Hallo.
  Ik wil graag een goede doel/stichting opstellen voor mensen die bipolar of andere geestelijke aandoening hebben.
  Het is namelijk zo dat die mensen in zware depressies vallen en door de depressies in diepe schulden raken, vaak word er door de overheid weinig tot niets gedaan om er voor te zorgen dat ze weer gewoon op de rails komen.
  Om dit enigszins te beperken zou ik het een goed idee vinden om zo een
  stichting op te stellen.
  Wat is de snelste en goedkoopste manier om zoiets voor elkaar te krijgen?
  ik ben alleen, maar zou eventueel wel vrijwilligers kunnen vinden voor samen werking in dien nidig.
  mvg
  john oerlemans

 8. avatar Louisa zegt:

  Hallo,

  Ik zit al een tijd met een idee in mijn hoofd, en wil daarin een stichting oid opzetten, maar mijn vraag is.
  Moet je een beginkapitaal hebben om zoiets op te richten?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes Louisa.

 9. avatar jochem ton zegt:

  halloo ik wil een stichting starten met mn kameraden maar het is meer een soort lolletje.
  kan dit allemaal gratis gedaan worden?
  en hebben we dan ook plan nodig voor wat voor stichting wij zijn?
  groeten jochem

 10. avatar sandy zegt:

  goede middag
  ik wil een stichting oprichten voor het helpen van studenten in de Dominicaanse republiek en ook een dierenstichting voor het helpen van zwerfdieren daar. dit doe ik samen met mijn broer en schoonzus dus penningmeester en zo zijn al geregeld. maar net als anderen zit ik met de vraag van inkomsten en uitgaven hoe regel je die? een van ons moet zich hier full time mee bezig gaan houden.

  alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Controle vraag: *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>