Statuten

In de statuten staan het doel en de belangrijkste regels van een stichting. Het is verplicht om de statuten bij een notaris te laten vastleggen. Op deze pagina bespreken we de inhoud van statuten , het wijzigen van statuten en we geven voorbeelden van statuten voor stichtingen.

Inhoud

De statuten van een stichting moeten in het Nederlands bij een notaris worden vastgelegd. In de statuten zet u zaken die niet (snel) zullen veranderen. Het achteraf wijzigen van de statuten kost namelijk geld. De statuten moeten de volgende onderdelen bevatten:

• de naam van de stichting
  • de vestigingsplaats
  • het doel van de stichting;
  • hoe bestuurders benoemd en ontslagen worden;
  • waar het geld naartoe gaat als de vereniging of stichting wordt opgeheven.

Wijziging

Alleen als de statuten het toestaan kan het bestuur de statuten wijzigen. Is dit niet het geval dan kan er alleen in uitzonderlijke situaties een verzoek bij de rechtbank tot wijziging van de statuten leiden.
Het wijzigen van statuten kost geld. Als u wijzigingen wilt doen, bekijk dan goed of er geen andere wijzigingen nodig zijn zodat u de statuten niet twee keer hoeft aan te passen.
Als er iets wijzigt in de statuten, moet dit gemeld worden aan de Kamer van Koophandel (KvK).
Lees meer over het wijzigen van statuten

Voorbeeld statuten

Bekijk voorbeeld statuten voor stichtingen hieronder. Dit is een basis model wat u op weg kan helpen om statuten op te stellen voor uw stichting. In dit voorbeeld zijn meer onderdelen opgenomen dan verplicht omdat het waardevolle aanvullingen kunnen zijn voor u.

Model statuten Model / voorbeeld statuten online bekijken
Voorbeeld statuten Voorbeeld statuten stichting.doc
Document Word 97 – 2003
Voorbeeld statuten Voorbeeld statuten stichting.docx
Document Word 2007 – 2010

8 Reacties op Statuten

1. avatar Andreas Blanksma zegt:

hoe zit dat met echtparen binnen een stichting, mag dat wettelijk gezien, dan zou het echtpaar immers 2 stemmen hebben?

2. avatar Wim van Gelder zegt:

Moet bij het verlijden van de statuten bij stichtingskapitaal een bedrag worden genoemd?

3. avatar Johan Wever zegt:

Zelf wil ik met nog drie instanties een stichting oprichten. Wat zijn de gemiddelde kosten om de statuten te laten opstellen door een notaris? Het gaat om een stichting die de hotels in Amsterdam om een betere manier onder ogen brengt bij toeristen en dagjesmensen.

• avatar nieuwestichting.nl zegt:

Het beste kunt u een offerte aanvragen bij diverse notarissen. Let op dat u daarbij wel persoonlijk advies van de notaris krijgt over het inrichten van statuten die specifiek voor uw organisatie en doelstelling gelden, ook gericht op de toekomst (in dit geval kan goedkoop soms duurkoop zijn). Een mogelijkheid is ook het Gold of Silver pakket voor nieuwe stichtingen.

4. avatar jan zegt:

Mona en Fietje,

In de statuten hioren geen vergoedingen voor bv. vrijwilligers. Statuten van een stichting hebben als doel om te beschrijven wat je wil gaan doen (activiteiten binnen welk kader ) en hoe je je besluitvorming wil vorm geven . (aantal bestuursleden enz.) Er zijn veel voorbeeld statuten te vinden op internet.
    vrijwilligersvergoedging is maximaal € 1400 per jaar (mag natuurlijk meer maar dan is het belast) voor die € 1400 moet je minimaal 20 u p/ w vrijwilligerswerk voor ‘leveren’.

5. avatar k.jacobs zegt:

Wat kan er worden ondernomen tegen stichtingsbestuurders, die handelen in strijd met hun statuten ?

6. avatar Fietje Blom zegt:

Ik wil samen met een vriendin een stichting oprichten. Doelstelling hulp bieden aan personen die ondersteuning kunnen gebruiken op emotioneel vlak.
    De sites welke ik heb geraadpleegt zijn niet volledig.
    Bijvoorbeeld. vrijstelling van belasting. vrijstelling van het een of ander via de gemeente Hoe hoog is de vergoeding voor de werkers in de stichting? vrijwilligers krijgen een vergoeding alsmede het bestuur. Wat is redelijk? Dat soort zaken wordt niet omschreven.
    Vrijwilligerswerk is mooi maar moet niet ten koste gaan van de eigen beurs.
    Waar kan ik dat item vinden?
    Fietje Blom.

• avatar Mona zegt:

Hoi Fietje,

Speel zelf ook met het idee om een stichting op te richten, zij het met een andere doelstelling als die voor jou voor ogen heeft.
      Ben je al verder? Heb je al antwoord gekregen op jouw vragen?
      Ben benieuwd.

Vriendelijke groet,